Ако купувате килим от вискоза

килим

Производителите препоръчват почистване на вискозен килим с прахосмукачка, почистването с прахосмукачка трябва да се избягва. След първите няколко седмици „пълзенето на вискозата“ ще намалее значително и след това ще спре напълно.

При мръсно петно ​​не търкайте, а внимателно попийте с гъба, потопена в топла вода.

Грижа за килими от вискоза

Вискозата се получава от дървесна целулоза и като основна суровина е почти същото вещество като памука и лена. Свойствата му са почти същите. Но вискозата все още е по-слаба от памука, особено нейната здравина, когато е мокра, поради което вискозният материал трябва да се пере по-внимателно от памука.

Вискозата е най-естественото от всички химически влакна. В зависимост от предназначението, вискозата се изработва с лъскава или матова повърхност. На вискозната тъкан може да се придаде „копринен“, „памучен“ или „вълнен“ характер чрез промяна на блясъка, фиността и нагънатостта на влакната. По-дебелите нишки могат да придадат ленен вид на вискозна тъкан.

Вискозните килими трябва да се обръщат на 180 градуса за равномерно износване на влакната на всеки шест месеца.

Защитете вискозните килими от влага, особено течности, които съдържат багрила: вино, сокове, животинска урина и т.н.

Ако някакъв вид течност попадне върху килима, леко попийте мястото на влага с абсорбираща кърпа или хартиена кърпа. Но не търкайте!

Допуска се използването на леко влажна кърпа, като се забърсва по посока на купчината. Ако обаче петното е засъхнало, не е прясно, препоръчваме професионално почистване. Не препоръчваме използването на домакински препарати за отстраняване на петна.

Висок риск от фиксиране на място. Не се препоръчва сушене на мократа част на килима със сешоар, освен в случаите на чиста вода. Когато използвате прахосмукачката, не използвайте турбо четки и други четки – купчината килими се развива!

Почиствайте килим само с гладка дюза и само по дължината на купчината. Съвети за грижа за колекции от вискоза: Genova, Beluchi, Matrix.

Ако купувате килим от вискоза
Scroll to top