Важността на правилното изхвърляне на мазнината, за отпушване на канали

отпушване на канали

Правилното изхвърляне на мазнините акумулирани в домакинството е от съществено значение за поддържане на здрава водопроводна инсталация. Това е и начин за предотвратяване на отпушване на канали. Натрупването на мазнини по водопроводната инсталация е една от основните причини за запушвания. Затова е важно да сте наясно как правилно да ги изхвърляте.

Ето и някои причини, които показват защо е важно да изхвърляме правилно мазнините: 

  • Запушване на тръбите

При охлаждане мазнината се втвърдява, което води до залепване до стените не тръбите и в последствие до запушвания. Тези запушвания могат да доведат до скъпи ремонти в бъдеще. 

  • Негативно въздействие върху околната среда 

Когато се изхвърли неправилно, мазнината може да причини замърсяване на околната среда. 

  • Вредни за здравето 

Когато се изхвърли в канала мазнината създава идеална среда за размножаване на бактерии, което може да създаде риск за здравето. 

  • Източник на неприятни миризми 

Натрупвайки се в канализацията, мазнините могат да бъдат причина за появата на неприятни миризми във вашия дом. Ако имате септична яма, това може да бъде още по-голям проблем, тъй като възможно натрупване на газове. Това е опасно. 

За да си спестите главаболия избягвайте изхвърлянето на мазнина в канала. Вместо това я оставете да се втвърди и я хвърлете в кошчето. 

Други варианти за предпазване на канализацията си от натрупването на мазнини са и отпушване на канали:

  • Използване на маслоуловител

Мазноуловителят може да се монтира в кухненската мивка. Той е особено ефективен в улавянето на мазнините преди те да попаднат във водопроводната система. Тези специализирани сифони са лесни за монтаж и почистване. Те помагат за предотвратяване на запушвания и скъпоструващи ремонти. 

  • Забърсвайте тенджерите и тиганите си преди измиване 

Използвайте хартиена кърпа или салфетка за да забърсвате тенджерите и тиганите си за да може да избършете колкото е повече от мазнината. Това е много полезно в предотвратяване на натрупване на мазнини по вътрешността на тръбите и редуциране на запушванията. 

  • Изхвърляйте мазнината в контейнер  

Може да събирате мазнината в стъклен или алуминиев контейнер след което да я прехвърлите в коша за боклук. 

Правилното изхвърляне на мазнинните и от съществено значение за поддържане на здрава водопроводна инсталация и предотвратяване на запушвания.

Ако никои от гореизброените методи не помага се обърнете към лицензирана ВиК фирма за отпушване на канали за София. 

Важността на правилното изхвърляне на мазнината, за отпушване на канали
Scroll to top