Турското сирене определено си заслужава да опита всеки, защото сред многото видове със сигурност ще намерите това, което ще ви хареса. Турската и българската кухня имат своите прилики и различия. Сега ще ви запознаем с Сирене Бурмалъ и няколко турски сирена, които вероятно ще ви очароват.
Турските сирена се различават от европейските производители по специални рецепти. Те се произвеждат в почти всеки регион. Имат специална технология на производство, съдържание на мляко и мазнини.
Видовете турско сирене са много разнообразни. В Турция има повече от 170 вида сирена. Цветът на сиренето зависи от времето на излагане, например белите сирена са бързо отлежаващи, а жълтите имат по-дълго време на излагане. Сирената се правят от краве, овче и козе мляко, а понякога това или онова мляко се смесва заедно.
Сирене Бурмалъ
Невъзможно е да си представим класическа турска закуска без сирене. Бурмалъ идва на дълги тънки ленти и е перфектно за украса на всякакви салати и предястия. С него можете да изненадате приятно вашите любими хора.
Бяло сирене
Бяло сирене – подобно на познатото ни българско бяло сирене, но е много по-меко и нежно.
Сирене Тулум
Сиренето Тулем е доста интересно. Вкусът му е много наситен и е солиден. То традиционно се съхранява 4-5 месеца в овча кожа, но, разбира се, никой не прави това в индустриален мащаб. Ако искате, трябва да потърсите истински Тулум в селата, използвайки древна технология.
Сирене – косичка
Сирене – косичка (или въже) – много тънки влакна от сирене, които са вплетени в косичка. Много вкусно сирене!
Сирене с билки
Сирене със зеленина. Съдържа голям брой различни зеленчуци! Много е ароматно и придава на всяко ястие фантастичен вкус!
Синьо сирене
Синьото сирене е почти толкова добро, колкото известното Dor Blue. Също така използва синя плесен, вкус, който любителите на сиренето ще оценят по достойнство!