Уроци по шах за деца може да промени живота им

уроци по шах за деца

Играчите в стратегически настолни игри като шахът трябва да се научат да мислят като компютри. Факт е, че тези игри изискват “компютърно мислене” – те следват набор от сравнително прости правила, докато трябва постоянно да вземат решения въз основа на големи количества информация при професионални уроци по шах за деца.

Добрите играчи са добри в решаването на проблеми с шахът

Психолози от университета в Констанц в Германия проведоха проучване и установиха, че гросмайсторите, когато мислят за движения, използват предните дялове на мозъка – тази област е свързана с решаването на проблеми.

Вероятно тези играчи са успели да разпознаят шаблонни ситуации и да вземат подходящи решения на техния фон. Но за аматьорите играчи е участвал медиалният темпорален лоб, който е свързан с формирането на дългосрочна памет.

А Вие знаете ли, учените смятат, че играта на шах предпазва от Алцхаймер.

Проучване установи, че по-възрастните хора над 75 години, които играят шах или други стратегически настолни игри, са изложени на по-малък риск от деменция и други проблеми с паметта.

Уроци по шах за деца

Шахът ще научи децата да обмислят внимателно всеки ход, ще ги научат да анализират ситуацията си, ще ги научат да мислят. Хората, които от детството са свикнали да обмислят всеки свой ход в шаха, ще пренесат този навик върху други неща.

Учените са показали, че уроци по шах за деца може да промени живота им. Да превърне агресията в дух на състезание, да подобри академичното представяне по училищни предмети и да повиши самочувствието.

За деца с поведенчески проблеми такава игра ще помогне за развитието на умения за постоянство. Концентрация и по този начин ще намали хиперактивността.

Изследванията в началното училище показват, че децата, които играят шах, постигат по-добри резултати. Имат по-добри умения за разбиране и възприятие и са по-мотивирани да учат.

Мисля, че ще бъде полезно за родителите (или бъдещите родители). Да помислят как да укрепят способностите и възможностите на детето си и да направят правилния избор в полза на шаха!

Уроци по шах за деца може да промени живота им
Scroll to top