Често срещани проблеми, свързани с храненето на котките

храненето на котките

Основен често срещан проблем при храненето на котките е когато времето за хранене е нерегулярен. Причини за това поведение есвързано със стреса при котките, като криене, намалено изследване или тоалетна извън кутията за отпадъци. Котките също изпитват стрес, когато се хранят с други котки в домакинство с няколко котки.

Поради конкуренция и конфликт, и те могат да реагират, като преяждат и преяждат храната си. Важно е, че много собственици може да насърчават котките си да ядат ненужно. Предлагат лакомства твърде често, но е обичайно котките да ги отхвърлят.

Стратегии за утвърждаване на поведенчески и хранителни нужди на котките

Добрата новина е, че след като разберете как котките се хранят естествено, можете да въведете следните стратегии, за да посрещнете поведенческите и хранителните нужди на вашата котка. Това се основава на план за хранене, наречен „Пет на ден Феликс“, разработен за International Cat Care от котешки ветеринарни експерти:

  • Представете разнообразие от хранилки за пъзели (които може да включват хранилки за време) за няколко от порциите храна на вашата котка. Те могат да съдържат суха или мокра храна. Това ще насърчат вашата котка да използва своите ловни умения, като манипулира пъзелите, за да пуснат храна. Доказано е, че хранилките с пъзели помагат при загуба на тегло. Намаляват признаците на стрес, агресия, страх, поведение, търсещо внимание и неподходяща тоалетна при котките.
  • Променете местоположението на местата за хранене и включете някои вертикални места, за да насърчите изследователското поведение и упражненията.
  • Следете теглото и телесното състояние на вашата котка.
  • Осигурете на всички котки в домакинството собствена хранилка за пъзели и се хранете на отделни места.
  • Хранете котката си с балансирана диета, включваща смес от мокри и сухи храни.
  • Включете множество станции за вода с ежедневна прясна вода около къщата, като използвате плитки купи и ги държите отделно от местата за хранене.

Не забравяйте, че е нормално вашата котка да яде малко количество и да се върне към храната си по-късно. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако се притеснявате дали котката Ви яде достатъчно или ако забележите, че котката ви е над или под идеалното тегло. Редовните ветеринарни прегледи ще ви помогнат да наблюдавате това.

И вместо да давате лакомства, намерете други начини да се ангажирате с котката си, като например чрез игри, подстригване, тренировки или насърчаване на упражнения, на които вашата котка ще се радва.

Поведение при храненето

Котките са уникални и очарователни животни и е изключително важно да ги разбираме, за да можем да осигурим на нашите котешки приятели възможно най-добрите грижи. Това, което работи за кучета, не винаги работи за котки в много области и една от тях е храненето.

Домашните котки произлизат от северноафриканската дива котка. Въпреки че са чудесни животни-компаньони, те запазват инстинктите на своите предшественици, що се отнася до моделите на хранене. Важно е да имате предвид това, когато храните вашата котка или коте, защото докато традиционният график. Хранене с две по-големи хранения на ден може да ни подхожда, той е неестествен за котките в сравнение с тяхното еволюционно поведение и физиология.

И така, какъв е естественият модел на хранене на котките?

Нашето разбиране за това се основава на поведението на котките в тяхното диво състояние.

Първо, котките са „задължителни месоядни животни“, което означава, че трябва да имат месо в диетата си, за да оцелеят. Второ, котките са самотни ловци, което означава, че традиционно се хранят с по-малки животни. Дивите котки могат да прекарват до 12 часа на ден в лов, включително през нощта, когато нощната плячка е активна.

Това има няколко последици за храненето на собствената ви котка – котките естествено ядат малки количества често през 24-часов период и изяждат плячката си веднага след като я хванат, което означава, че храната е с телесна температура.

Когато котките в дивата природа ловуват и се хранят, тяхното поведение се регулира от вътрешни състояния (като глад) и сигнали от околната среда (като вида на растителността). Това не е социална дейност, повлияна от присъствието на други котки. Котките развиват строги индивидуални процедури за това как ловуват и се хранят.

Като цяло те се хранят самотно, така че предпочитат да се хранят сами, въпреки че ще споделят храна и с потомството. Те също предпочитат да се хранят в частна, изолирана зона, далеч от разсейващи фактори.

Свободно отглеждащите се котки могат да „складират“ излишната храна, като я заровят в сухи листа или пръст. Това може да обясни някои от хранителните навици на домашните котки, като например преследване на малки животни или „ровене“ около купата с храна след хранене.

Общи указания за времето

Храненето на вашата котка или коте трябва да им предостави възможности да имитират тези естествени хранителни навици. Начинът, по който се хранят повечето домашни котки, с обилни хранения два пъти на ден в една и съща купа и на едно и също място, може да не винаги е идеален. Без възможност да търсят храна, което изисква умствено и физическо натоварване.

Котките са изложени на риск от скука, разочарование, стрес и дори затлъстяване. Котките могат да бъдат придирчиви към храната. RSPCA храни и активно препоръчва Royal Canin, тъй като те полагат големи усилия. Осигурят висококачествено, балансирано хранене за котенца, и за възрастни котки.

Затлъстяването е основен проблем за хуманното отношение към домашните котки и може да доведе до сериозни заболявания. Включително диабет и проблеми с пикочните пътища, които са често срещани причини, поради които котките трябва да посещават ветеринар.

Храненето два пъти на ден оставя котките без нищо за ядене през останалата част от 24-часовия период. Така че те могат да компенсират, като ядат повече, отколкото се чувстват комфортно. Свързан проблем с настоящите методи на хранене е, че вкусът и лекотата на ядене на търговска котешка храна насърчава преяждането и наддаването на тегло.

Често срещани проблеми, свързани с храненето на котките
Scroll to top